Palamut umuduyla Vira Bismillah

630fd8c186b247467881ecc9.jpg

Gökhan Karakaş / Balık stoklarının kendini toparlaması, her balığa en az bir kez üreme imkânı verilmesi ve göç yollarının korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı denizlerdeki av yasağı bugün sona erdi. Denizlerde yaklaşık 16 bin, iç sularımızda ise 3000 ruhsatlı balıkçı teknesi bulunuyor. Karadeniz merkezli endüstriyel balıkçılık mutfaklarımızın en çok tercih edilen hamsi, lüfer, istavrit, palamut ve sardalya gibi türlerin avlanarak tezgâhlara gelmesini sağlayacak. 2022-2023 balık av sezonunda palamudun bol olacağına dair işaretler aldıklarını söyleyen balıkçılar, temmuz ayından itibaren kendisini Karadeniz kıyılarında gösteren balığın fiyatıyla tüketiciyi, bolluğuyla da kendilerini mutlu edeceğini düşünüyor.

‘Tezgâha geç gelebilir’

Sürdürülebilir balıkçılığın tam anlamıyla uygulanmadığını söyleyen İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, palamudun bol olmasının sorunları çözmeyeceğini vurguladı. “Belki uzun yıllar sonra gerçek palamut bolluğu yaşayacağız” diyen Kartal, “Küresel ısınma nedeniyle tezgâha gelmesi uzun sürebilir. Çünkü aşırı sıcaklar palamut gibi balıkların derin ve serin sulara çekilmesini sağlıyor. Ama palamudun bolluğu sorunları çözmeyecek. Sürdürülebilir balıkçılık için gerekli önlemler alınmıyor, balıkçılık için gerekli kanunlar çıkartılmıyor ve kıyı balıkçısı desteklenmiyor” tespitiyle de iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine dikkat çekti. Halkın balığı hamside sorun yaşanabileceğini vurgulayan Kartal, “Ekim ayında tüm balıkların durumu hakkında fikir sahibi olacağız. Zaten palamut olursa hamsinin olmaması normal sayılır. Balık avlamanın maliyeti çok yükseldi. En çok yükselen de yakıt fiyatları. Bu yükseliş ne yazık ki balık fiyatlarını etkileyecektir” dedi.

‘Fiyatlar yüksek olabilir’

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak balıkçıların palamudun bol olacağına dair aldıkları ilk işaretleri bilim insanlarının da aldığını belirtti. Yine de balıkçılığın bu yıl daha zorlu şartlarda geçeceğini belirten Karakulak şunları dedi: “Av sezonu zor geçecek. En büyük nedeni mazot fiyatlarının yüksek olması. Maliyetlerin yüksekliği balık fiyatlarının yükselmesini sağlar. Bu balıkçıların su ürünleri tebliğindeki tüm kurallara uyması, aşırı avcılık yapmaması oldukça önemli.”

Markalaşmaya gidilecek

Balık kaynaklarında ciddi oranda azalma yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Saadet Karakulak, “Dünya genelinde balıkçılığın sürdürülebilir olması öne çıkıyor. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü bu av sezonunda av araçlarını markalama çalışması başlattı. Bu çalışmayla balıkçıların kullandıkları av araçları tespit edilecek ve balıkçılık gücü belirlenecek. Böylece kaybolan av araçları olduğunda bakanlığa bilgi verilmesi sağlanacak. Bu girişim hayalet avcılığın engellenmesi için çok yerinde” dedi.

Balıkçılara kredi müjdesi

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, dün gece Sarıyer’deki Kireçburnu Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen Su Ürünleri Av Sezonu Açılış Programı’na katıldı. Yaptığı konuşmada balıkçıların akaryakıtla ilgili sorunlarına değinen Kirişci, “Akaryakıtla ilgili Cumhurbaşkanımızın değerlendirmelerini henüz almadık. Her zaman yanınızda olmuş Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, bugünkü politika faizi olan yüzde 13 buçuk üzerinden Ziraat Bankamız bir işletme kredisi kullandıracaktır. Buna da yarından itibaren başlayacaktır” ifadelerini kullandı. Ardından av sezonunu açan Bakan Krişçi, denize balık bıraktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip

Erdoğan da Bakan Kirişci’nin telefonundan seslendiği balıkçılara bereketli bir sezon diledi.
 
Üst Alt